Σάββατο 30 Μαΐου 2015

Γυμνάσια Αίγινας (las Meninas- ανάλυση και σύνθεση του έργου τέχνης)

Οι εργασίες υλοποιήθηκαν από μαθητές  της Β΄ τάξης Γυμνασίου των σχολείων της Αίγινας. Με αφετηρία το έργο «Οι δεσποινίδες των τιμών (Las Meninas)» εξετάστηκαν μορφικά στοιχεία όπως η σύνθεση και ο χώρος, τα τεχνοτροπικά χαρακτηριστικά του Βελάσκεθ καθώς και θέματα Ιστορίας της Τέχνης. Πραγματοποιήθηκαν δραστηριότητες, σχεδιαστικοί  και ψηφιακοί πειραματισμοί στο σχολείο και στο σπίτι. Διάρκεια δυο διδακτικές ώρες.

Η ανάλυση του έργου εκπονήθηκε καθ΄ όλη την διάρκεια της διδακτικής ώρας. Μέσα από τη συζήτηση άμεσα και συμμετοχικά οι μαθητές συγκέντρωσαν απαντήσεις για το εξεταζόμενο θέμα τις οποίες κατέγραψαν σε φύλλο εργασίας.

Δημιουργία ψηφιακής εικόνας. Οι μαθητές διερεύνησαν μέσα από το φωτογραφικό κάδρο τα χαρακτηριστικά της σύνθεσης. Πειραματίστηκαν με τους καθρεφτισμούς και τον εσωτερικό χώρο. 


Ανασύνθεση μορφής και χώρου στη ζωγραφική επιφάνεια. Σχεδιαστικοί πειραματισμοί και επιζωγραφίσεις.




Δραματοποίηση του έργου τέχνης - Τableaux vivants. Εξερεύνηση του έργου μέσα από την προσεκτική παρατήρηση του. Σύνθεση εικόνας με τοποθέτηση των μορφών σε σταθερή θέαση από μπροστά και σε θέση με αναστροφή του χώρου. 


Υπεύθυνος Ανδρέας Κωστόπουλος

Φύλλο εργασίας:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου